Albanija

Znamenitosti

Osim prestonice, Tirane, veći gradovi su Dureš, Elbasan, Skadar, Gjirokaster, Vlore i Korče.

Omiljena odredišta albanskog turizma svakako su priroda i more, a među vikend izletnicima popularne su i posete tzv. gradovima umetnosti.

Najpopularnije plaže su ona u Durres-u (Draču), i na južnoj obali od Vlore (Valone) do Sarande, među kojima se posebno izdvajaju Drimades, Yale i Kasmil u neposrednoj blizini Sarande.

Albanski jezik je jedan od najstarijih živih jezika na svetu. Albanska kuhinja nudi mešavinu mediteranskih i orijentalnih okusa u njihovim mnogobrojnim jelima. Lista nacionalnih parkova je duga, a samo neki od njih su Butrint,Planina Dajti, Divjake-Karavasta.

Bogato kulturno nasleđe u celoj zemlji vam omogućuje da istražite ilirske i srednjovjekovne dvorce, bizantske samostane, turske gradove.

Albanska valuta je lek.

U većim gradovima prihvataju se kreditne kartice, posebno MasterCard  i Visa ali osigurajte dovoljno gotovine kad putujete u manje gradove i sela.

U Albaniji je verovatnije da ćete biti obasuti gostoljubivošću budući da je besa, što znači blagostanje uvaženih gostiju, tradicija koja se poštuje još od ilirskih vremena.

Albanija je poznata po konjaku Skenderbeg.

Jedan zanimljiv običaj je da se prilikom slave kolje brav (ovan). Za vreme ručka dižu se zdravice, najvažnije su one koje se diže domaćinu i 'u slavu božju i krsnog sveca'. 'Poslužbica' ili 'prislužbica' je još jedan stari običaj albanaca, tom prilikom u kuću se poziva svestenik. Na ovoj plemenskoj ili seoskoj slavi nose se 'litije' oko sela ili na planinu, gde se dobro pogoste i razvesele.

Glavni jezik je albanski.

Berat, živopisan grad smešten u južno-centralnom delu Albanije je verovatno najlepši grad ove zemlje. Berat je poznat kao „grad hiljadu prozora".

Albanska narodna muzika se po regionima razlikuje u glavnim stilskim karakteristima izmedju tradicionalna muzike Gega na severu i Toski na jugu.

U albanskoj muzici se koriste raznovrsni tradicionalni instrumenti, među kojima su neki potpuno jedinstveni u zemlji. Frula je najčešce zastupljeni instrument, pored gajdi, tupana i lahute. Lahuta je violina sa jednom žicom.

Među omiljenim bezalkoholnim pićima Albanaca su boza /osvežavajuće piće pripremljeno od kukuruza.