Austrija

Znamenitosti

Austrija je država u centralnoj Evropi. Oko 60 % površine Austrije je brdovito i deo je planinskog venca Alpi. Ukupno 43 % Austrije je pošumljeno. Austrija je poznato turističko odredište za zimske sportove. Službeni jezik je nemački, koji se takođe govori u Nemačkoj. Više od četvrtine Austrijanaca su katolici. Ostale zastupljene vere su pravoslavlje, islam i protestantizam.

KLIMA

Klima je umerena, sa hladnim zimama i svežim letima. U zapadnom i središnjem delu preovladava snežna klima, sa izrazitim padavinama i niskim zimskim temperaturama. Letnje temperature su do 20 C. U dolinama su česte magle i temperaturne inverzije. Prema istoku preovladava umereno kontinentalna klima.


Najveći gradovi su: Beč (glavni grad), Salcburg, Insbruk, Grac i Linc.

VALUTA

Evro je u Austriji u upotrebi od 2002 godine. Kao priprema kovanice su počele da se izrađuju još 1999 godine, mada sve imaju utisnutu godinu kada su uvedene u upotrebu, 2002-u. Pre usvajanja evra u upotrebi je bio austrijski šiling iz 1939 godine.

KULTURA

U Austriji su rođeni mnogi slavni kompozitori, među ostalima Mozart, Johann Strauss otac i sin, Schönberg, Webern i Berg. Treba spomenuti i slavne fizičare Boltzmanna i Schrödingera, filozofe Wittgensteina i Gödela, psihoanalitičara Freuda, pisca Musila i slikara Klimta.

SPORT

Sport u Austriji je veoma popularan. Fudbal i rukomet su najpopularniji. Pored toga učestvovali su na raznim takmičenjima i pri tom osvojili brojne medalje.

TURIZAM

Turizam zauzima veoma važno mesto u privredi Austrije. U tome prednjači Tirol (centar-Insbruk) na zapadu zemlje, koja ostvaruje skoro polovinu ukupnih austrijskih prihoda od turizma. Razvijen je i hotelski i seoski turizam, a turisti dolaze i leti i zimi. Znatne prihode od turizma ostvaruje Beč.

AUSTRIJSKA KUHINJA

aznovrsnost današnje austrijske kuhinje odraz je veličine nekadašnje monarhije. Posebno je Beč bio kulinarsko središte. Ovde je bilo mnogo doseljenika, takozvanih „Zuagrastena" poreklom iz Mađarske, Češke, Slovačke, Karpatske Rusije, Bukovine, Poljske, Hrvatske, Kranja, Trsta, Dalmacije ili pak „samo" iz današnjih saveznih pokrajina. Svi su oni u potrazi doneli i recepte iz domovine, a austrijska je kuhinja preuzela najbolje od svega. Tu spadaju: Knedle i palačinke, puževi I dr.