Bosna i Hercegovina

Znamenitosti

Grad Neum u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je jedini izlaz na more.

Najveći gradovi su Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla.

Drina je najduža rijeka Bosne i Hercegovine koja teče kroz istočni dio zemlje i na mnogim mjestima čini granicu između Bosne i Srbije. Drina protiče kroz gradove Foča, Goražde i Višegrad.

Najveće jezero u državi je Buško jezero kod Tomislavgrada.

U Nacionalnom parku Sutjeska nalazi se prašuma Perućica.

Tradicionalna muzika Bosne je mješavina raznih balkanskih uticaja, u kojoj se susreću najrazličitiji motivi i žanrovi. Najčuvenija je ipak sevdalinka, ljubavna pjesma karakterističnog izraza, koja u Bosni ima veoma dugu tradiciju, a odlikuje je sentimentalna muzikalnost i poetski, romantični tekst melankoličnog ugođaja. To ni ne čudi, jer je u osnovi arapske riječi "sevdah" - ljubav.

Ilahija je muslimanska vjerska pjesma koja svojim sadržajem prvenstveno veliča moć Allaha i ljubav prema Njemu.

Kasida je muslimanska vjerska pjesma koja svojim sadržajem prvenstveno veliča i pokazuje ljubav prema Muhamedu. Kasida je slična ilahiji, drugačijem vidu islamske poezije.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve je najveća lučna konstrukcija na svetu.

Reka Una, jedna od najlepših i najčistijih reka u Evropi, protiče kroz područje grada Bihaća, kome su naziv dali drevni Rimljani. Videvši lepotu Une, "kraljice reka", dodelili su joj ime, koja ona sa punim pravom nosi i danas : "Una - jedna i jedina".

Vodopad Skakavac u blizini Sarajeva je jedan od najvećih i najzanimljivijih vodopada u Bosni i Hercegovini, te važi za pravu turističku atrakciju.

Leto je i vreme kosidbe. Ovaj običaj u Bosni, jedan je od retkih koji se održao do danas. Čim tanki čelik bude stanjen u novu oštricu, a pre no što rosa ustane, kreće se u njivu domaćina kosidbe.

Narodna muzika Bosne i Hercegovine u osnovi razlikuje dva osnovna stila; prvi je gradski, nastao pod snažnim islamskim uticajem za vreme turske vladavine. Drugi se stil odnosi na seosko stanovništvo.