Bugarska

Znamenitosti

Glavni grad Bugarske je Sofija.

Lev je novčana jedinica Bugarske.

Službeni jezik je Bugarski.

“Mila Rodino” jeste nacionalna himna Bugarske.

Glavni obrok započinje i završava rakijom koju jednostavno obožavaju.

Bugarska kuhinja je veoma raznovrsna i ukusna. Sastoji se iz brojnih salata, peciva i hleba, čorbi i brojnih drugih lokalnih jela. Najbolji proizvodi po kojima je Bugarska čuvena širom sveta su bugarski jogurt u beli mladi sir – feta. Najčuveniji doručak bugarske kuhinje je pita. Ukusno domaće povrće, učinilo je da salate zauzmu centralno mesto u tradiciji bugarske kuhinje.

U Bugarskoj brojna domaća jela prave se u glinenim ćupovima i tako dobijaju nesvakidašnju aromu. Paprikaš, đuveč, kapama sa spanaćem posebno se služe u oblasti Bansko.

Zaštitni znak Bugarske je jelo pečeno jagnje na ražnju, ili jagnjetina.

Po svetu za bugarsku muziku se čulo preko uspeha njihovih horova koji neguju tradiciju narodne, seoske pesme – grleno pevanje, nalik našim nerodnim pesmama.

Najpoznatiji simbol Bugarske je ruža, a time i ružino ulje. Zahvaljujući tome, Bugarska se često naziva „ružin vrt“ i „zemlja ruža“.

Najveći, najstariji i najzanimljiviji je Rilski manastir, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1147 m.

Za potvrdu nečega kažu 'da', a odmahnu glavom kao da kažu 'ne'.

Sunčana Obala najpopularnije je i najmodernije odmaralište u Bugarskoj. Na obližnjem otoku koji je povezan nasipom nalazi se stara seoska četvrt zvana Nessebar. Nessebar je pravo mjesto za ugodne šetnje s a porodicom ili u dvoje.

Zlatna obala – prema legendi nekada davno, gusari su zakopali velike količine zlata. Zemlja je odlučila da se osveti, pa je pretvorila svo zakopano zlato u prekrasan pesak. Tako je nastala Zlatna obala.

Osnovni komad garderobe su dugačke bele suknje za žene i duge pantalone za muškarce od seljačkog platna, i bele košulje. Preko se nose prsuci, kecelje, nakit.

Tradicije, festivali, rituali i običaji Bugarske sačuvali su kroz vekove dinamičnu istoriju i kulturu ovog područja. Tako na primer plesanje na žaru od vatre je običaj koji datira još iz Antike, a i dalje se praktikuje, naročito u selima na planini Balkan.

Postoji još nekoliko lokalnih običaja. Početkom godine muškarci se oblače u maske i plešu kako bi oterali loše duhove i demone, a godinu dočekali očišćenu i punu pozitivne energije. Ova tradicija može se prepoznati i u drugim društvima u svetu, a u Bugarskoj se naziva Mumers.

Neki od čuvenih manasira u Bugarskoj su: Rila, Bačkovo, Trojan, Zemen, Gložene…