Hrvatska

Znamenitosti

Glavni grad je Zagreb koji je gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje.

Hrvatska ima: jezera i brežuljke, pošumljene planine u Lici i Gorskom Kotaru, kamenitu obalu na Jadranskom moru.

Nacionalni parkovi: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit.

Turizam je u Hrvatskoj je vrlo razvijen, delimično zbog njene dugačke morske obale.

Hrvatska ima razvijenu železničku mrežu, kojom upravljaju Hrvatske železnice.

Glavni aerodromi se nalaze u Zagrebu, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Rijeci.

Kroacija erlajns je nacionalni avio-prevoznik.

Muzika u Hrvatskoj se razvijala pod uticajem mediteranske muzike, muzike iz centralne Evrope i muzike sa Balkanskog poluostrva. U Slavoniji su tamburaši deo tradicije, dok su klape tradicionalne na primorju. Za dinarske krajeve su karakterističane pesme zvane gange i muzički stilovi šijavica i ojkavica, u Istri je popularna pentatonska istarska lestvica, a u okolini Dubrovnika ples linđo.

Hrvatska tradicionalna kuhinja temelji se na slavenskoj kuhinji s utjecajima iz susjednih zemalja, a neke od najpoznatijih hrvatskih delicija su: pršut, kamenice, rožata, kulen, štrukli.

Vino se u Hrvatskoj proizvodi još od uticaja grčkih doseljenika od pre dve i po hiljade godina – izvorni vinogradi još uvek su netaknuti na Starogradskom polju na Hvaru.

Valuta koja se koristi u Hrvatskoj je kuna. Naziv označava šumsku životinju čije se visoko cenjeno krzno koristilo za plaćanje poreza u rimskim pokrajinama u istočnoj Hrvatskoj.

Dioklecijanova palača je palača trapeznog oblika, a zauzima cjelokupni prostor stare gradske jezgre grada Splita.

Na dan sv. Barbare 4. prosinca, u pojedinim hrvatskim krajevima postoje razni običaji. Najvažniji je običaj sijanja pšenice. U nekim krajevima pšenica se sije kasnije na dan sv. Lucije (13. prosinca).

“Lijepa naša domovino” je državna himna Hrvatske.

Zadar ima fine kafiće i živahnu pijacu sa lokalnim proizvodima. Sa mermernim pločnicima i bez saobraćaja.

Verovatno najpopularnija aktivnost na Jadranskom moru, a privilegovani vlasnici i oni koji iznajmljuju jedrenjake plove među divnim ostrvima. Najpopularnija luka je Hvar, ali trebalo bi da posetite i druga ostrva do kojih je malo teže doći: Kornati ili Elafiti.

Nacionalni park Plitvice je jedan lavirint staza, šuma i livada sa 16 svetlucavih jezera i slapova. Spada us vetsku baštinu i najpopularniji je nacionalni park u Hrvatskoj, a u njemu žive i medvedi i vukovi, kao i 120 vrsta ptica.