Grčka

Znamenitosti

Glavni grad Grčkre je Atina. Atina je jedan od najstarijih gradova Evrope.

Grčka je razvijena zemlja sa ravijenim ribolovom, industrijom.

Koze i ovce su obeležje grčkog stočarstva.

Grčka je najčistija etnička država na Balkanu.

Najviši vrh u Grčkoj je Olimp sa 2911 metara.

Mnoge grčke žene se udaju u ranim dvadesetim, dok muškarci pretenduju da se žene kasnije, najčešće u 30-im.

Za stare Grke porodica, religija, tradicija i obrazovanje predstavljaju glavne vrednosti.

Najčešći sastojci grčkih obroka su govedina, jagnjetina, piletina i svinjetina. Riba i morski plodovi se konzumiraju na ostrvima i u velikim gradovima. Ne sme se zaboraviti ni maslinovo ulje koje ovim sastojcima daje lep ukus. Salate se jedu uz glavna jela.

Tradicionalno jelo je suvlaki (ražnjić od jagnjećeg ili svinjećeg mesa, sa biljnim dodacima i pomfritom). Deserti su najčešće neke vrste voća ili baklava. Poznato jelo jesu i kokoretsi (sastoji se od jagnjece džigerice).

Ručak je glavni obrok i servira se oko 14 časova, ali zbog obaveza i radnog vremena mnogi ručaju uveče oko 19 časova.

Akropolj, doslovce znači grad na brdu . Najpoznatiji primer akropolja je Atinski Akropolj, koji je, zbog istorijskih asocijacija i poznatih građevina koje su na njemu sagrađene, opštepoznat samo kao „Akropolj“.

Sveta Gora – Atos predstavlja glavno središte srednjovekovnih kaluđera i isposnika.

Grčka ima oko 3000 sunčanih sati godišnje. Fudbal je nacionalni sport u Grčkoj.

Grad Rodos (grad ostrva Rodos) je najpopularnija destinacija za turiste.

U Grčkoj, stanovnici slave “imendan“, odnosno ime sveca čije ime oni nose, a ne svoj rođendan.

Grčka mitologija sastoji se od legendi (mitova) o bogovima i herojima. Grčki bogovi izgledali su kao ljudi, imali vrline i mane kao ljudi, razlikovali su se po tome što su bili besmrtni, više-manje neranjivi te sposobni postati nevidljivi i putovati brzinom svetlosti, a živeli su na Olimpu.

Grci žrtvuju na stotine bikova Zevsu tokom svake Olimpijade. Grčka ima 63 narodna plesa. Grci obožavaju da ih igraju.

Giros je tradicionalno grčko jelo od mesa pečeno na vertikalnom ražnju. Obično se služi kao sendvič, sa paradajzom, lukom, tzatziki sosom ili pavlakom, umotan u hleb ili specijalnu pitu.

Tasos je jedna od najživopisnijih turističkih destinacija Grčke, i ujedno najsevernije grčko ostrvo. Idealno je za parove i porodice. Živopisna grčka sela, karakteristične grčke kafane, zlatne peskovite plaže i plavo čisto more su prepoznatljivi znak Tasosa. Ostrvo je imenovano po Tasosu, sinu starog cara Aginora, koji je kako mit govori došao na ostrvo tražeci ženu Evropu, koju je preoteo Zevs. Za ostrvo se povezuje i predanje o sirenama, koje su pokušale da začaraju Odiseja i privole ga da na ostrvu ostane zauvek.

Grčka himna “Ýmnos eis tin Eleftherían” iliti “Himna slobodi” je najduža himna od 158 stihova.

U Grčkoj, karneval se zove “Apokries”; obuhvata dve nedelje proslave, sa početkom u nedelju za Bele Poklade, a završava se sa početkom Velikog Posta, što se zove „Čisti Ponedeljak“. Svi su maskirani i zabavljaju se na ulicama i u barovima, bacajući obojene konfete jedni na druge. Najpoznatija parada karvnevala se odigrava u gradu Patra, gde svi igraju i piju celu noć i dan.

Moderni grčki jezik je jezik većine populacije.