Makedonia

Znamenitosti

Makedonija ima 3 značajna prirodna jezera - Ohridsko, Prespansko i Dojransko. Posebno je značajno i turistički posećeno Ohridsko jezero, jedno od najstarijih jezera na Zemlji.

“Danas nad Makedonijom” je nacionalna himna Republike Makedonije.

Skoplje je glavni i najveći grad Republike Makedonije.

U Republici Makedoniji postoje tri nacionalna parka: Nacionalni park Mavrovo, Nacionalni park Galičica, Nacionalni park Pelister .

Službeni jezik je makedonski. Nacionalna valuta je Makedonski denar.

Najvažnije železničko čvorište u zemlji je Skoplje.

Glavni turistički centri Makedonije su Ohrid, Struga, Prespa, Dojran, dok su zimski skijaški centri Šar planina, Pelister, Mavrovo i Kruševo.

Grad Ohrid je makedonski i pravoslavni Jerusalim. Ohridsko jezero se ubraja u red većih evropskih jezera. Freske i ikone u mnogim crkvama i manastirima u Ohridu i Makedoniji su jedinstvene u svetu. Manastir Sv. Jovan Bigorski je jedan od najlepših manastira na Balkanu, raspolaže sa jedinstvenim oltarom u svetu izrađenom dubokim duborezom.

Makedonce odlikuje bogat folklor, koloritne narodne nošnje, jak uticaj orijenta. Makedonske narodne nošnje su deo materijalne kulture makedonskog naroda. Svaki tip nošnje ima svoje specifičnosti, ali zajedničko za sve je prisustvo crvene, crne i bele boje i geometrijskim oblicima na njemu.

Ples i muzika svakako su veoma značajni u njihovom životu.

Na severu Makedonije postoji običaj krsne slave, dok većina stanovništva slavi imendane.

Tradicionalan dogadjaj iz Makedonije je poznati Strumicki Karneval. Maskiraju se svi, ali karakteristicno je maskiranje momaka u zenske. Devojka mora prepoznati svog verenika-Armasanika, preko maske. Smatra se dobrim znakom ako ga prepozna.

Jedan od naposećenijih tradicionalnih događaja je Galička svadba koja se održava u selu Galičnik, 12. juna svake godine.

Makedonska kuhinja (mak. Makedonska kujna) predstavlja tipičnu balkansku kuhinju. Takođe je poznata po dobrim mlečnim proizvodima, naročito siru (sirenje, kačkavalj) a i po alkoholnom piću. Makedonska kuhinja je vrlo raznolika.

Neka od tradicionalnih makedonskih jela su: kiselo mleko, musaka, tarator salata, kori, tavče-gravče, kukur, ajvar, alva, tulumbe.

Tradicionalna makedonska pića: makedonska vina (T'ga za jug, Vitač, Makedonsko crveno, Traminec...), Lozova rakija, Kajsieva rakija, Mastika, Boza.