Rumunija

Znamenitosti

Glavni grad je Bukurešt.

Zvanični jezik Rumunije je rumunski.

Novčana jedina u Rumuniji je LEI.

Tradicionalna narodna umetnost Rumunije, uključujući igre, rezbarstvo, grnčariju, tkanje i vez narodnih nošnji i ukrasa za dom, kao i očaravajuća narodna muzika Rumunije su još uvek na vrhuncu.

Narodna muzika je najstariji oblik rumunske muzike. Jedna od najvećih riznica folklora Rumunije su rumunske tradicionalne božićne pesme, koje prenose i pevaju generacije. Doina je lirsko, svečano pojanje, koje se izvodi improvizacijom ili spontano.

Rumunska kuhinja je raznovrstan spoj različitih jela. Pod uticajem Rimljana je nastao izuzetno ukusan, rumunski tradicionalni desert - testo sa sirom, poznato kao ‘alivenci’, ‘branzoaice’ i ‘pasca’. Omiljeno glavno jelo u Rumuniji predstavljaju mititei, čufte perişoare u supi i šnicla. Sa mesnim obrokom se u Rumuniji uvek poslužuje povrće iz turšije, pripremljeno u slanoj vodi ili sirćetu. Mamaljuga, tradicionalna seljačka hrana je često korišćena umesto hleba ili kao glavno jelo u siromašnim delovima Rumunije.

Osnova muške i ženske nošnje je košulja ili ženska košulja od kudelje, lana ili vune.

Alba Iulia je prekrasan grad u centralnoj Rumuniji, u Transilvaniji, koji leži na reci Mureš, drevnoj reci Marisos. Alba Iulia je prekrasan gradić koji ponosno predstavlja istorijsko i kulturno središte Rumunije. Alba Iulia je železničko raskršće i centar iz kome se dostavljaju proizvodeni proizvodi - vino, pileće meso, žitarice i voće.

Park Prirode Apuseni (Parcul Natural Apuseni), poznat kao raj za istraživače pećina, čuva jednu od najzanimljivijih pećinskih fauna u Rumuniji. Znamenitosti Nacionalnog Parka Apuseni : Scarisoara lednička pećina (Pestera Scarisoara), Medveđa pećina (Pestera Ursilor), Tvrđava Ponor (Cetatile Ponorului), Rezervat Prirode Klisura Turde.

Čuvena turistička atrakcija je Transilvanija sa svojim zamkovima i legendama. Legenda čiji je glavni akter grof Drakula je obišla ceo svet i učinila Rumuniju poznatom i privlačnom. 90 procenata obiđe Drakulin grad Sigišoara, njegovu rodnu kuću i zamak Bran. Transilvanija je prekrasno lep istorijski region u centralnom delu Rumunije, koji predstavlja veoma posebnu kulturnu celinu.

Giulesti-Valentin Stanescu je najveći fudbalski stadion u Bukureštu, i domaći stadion ekipe "Rapid Bucuresti".

Carol Park je veliki gradski park u Bukureštu i tu se održava veliki broj priredbi i manifestacija tokom čitave godine.

Muzej revolucije je sjajno mesto za upoznavanje Rumunije u periodu revolucije 1989. godine. Ovde se nalazi kolekcija policijskih uniformi, svedočanstva učesnika revolucije, kao i brojni novinski članci koji govore o tom periodu.

Trg ujedinjenja je najveći i najlepši trg u Temišvaru i na njemu se danas održavaju sve značajnije otvorene manifestacije. Temišvar se naziva i Grad parkova.

Kulturne znamenitosti i institucije grada su Rumunska Temišvarska opera i Nacionalni teatar u Temišvaru, koji rade u zgradi popularnog naziva „Palata kulture“, Muzej Banata i Memorijal Revolucije.

Brak je u Rumuniji posebne važnosti. Čak toliko važan da devojke počinju da planiraju svoje venčanje kao vrlo mlade, pa čak i u uzrastu od šest godina, kada započinju prikupljanje stvarčica koje će upopuniti njihova venčanja.