SRBIJA

Srbija

Znamenitosti

Srbija se nalazi na Balkanu — regionu jugoistočne Evrope i u Panonskoj niziji — regionu srednje Evrope. Glavni grad je Beograd. Severni deo Republike zauzima ravnica a u južnim predelima su brežuljci i planine. Postoji preko 30 planinskih vrhova iznad 2.000 metara nadmorske visine, a najviši vrh je Đeravica (na Prokletijama) sa visinom od 2.656 metara. Najduža reka koja protiče kroz severnu Srbiju dužinom od 588 kilometara je Dunav. Srbija je okružena toplim morima (jadranskim, egejskim i crnim). Zime u Srbiji su kratke, hladne i snežne, dok su leta topla. Najhladniji mesec je januar, dok je najtopliji jul.

Nacionalni parkovi: Nacionalni park Đerdap, Nacionalni park Kopaonik, Nacionalni park Tara, Nacionalni park Šar-planina, Nacionalni park Fruška gora.

Danas je u Smederevu najveća očuvana tvrđava u Evropi.

U Srbiji ima mnogo kulturnih festivala i sajmova. Najznačajniji su: Beogradski sajam knjiga, Vukov sabor i Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF). Od muzičkih manifestacija, najpopularnije su: međunarodni muzički festival Egzit (Exit), Nišvil (Nisville) džez festival u Nišu i trubački Sabor u Guči.

Drvengrad (nem. Küstendorf, Kustendorf) je etno-selo u Srbiji kod Mokre Gore u Zlatiborskom okrugu. Drvengrad je smešten na razmeđi Zlatibora i Tare.

Prilikom pozdravljanja Srbi se u znak poštovanja ljube u obraz tri puta.

Kolo je tradicionalni srpski ples. Smatra se da je oblast jugoistočne Srbije, kada je ova vrsta igre u pitanju, najraznovrsnija i najzanimljivija celina u Srbiji. Zastupljene su sledeće igre: četvorka, trojanac, rumenka i polomka, vlasinka, bugarka (bugarčica, pešački) i šestorka (u južnom delu celine).

Srpska /neodoljiva i nezaboravna/ kuhinja je veoma ukusna i vrhunski pikantna. Gibanica je tradicionalno i omiljeno srpsko jelo. Ajvar je popularan na čitavom Balkanu. Po tradicionalnim običajima, ajvar se priprema početkom jeseni. Razni specijaliteti srpske kuhinje takođe sadrže kajmak, kao jedan od osnovnih sastojaka.

Srpski pasulj isto kao i sarma su jedna od najomiljenijih domaćih jela u Srbiji.

Simbolično domaća rakija predstavlja eliksir zdravlja, ali samo ako se pije uz poštovanje, uz zdravicu “živeli” ili “uzdravlje”.

Slatko pripremljeno od svakog voća pojedinačno je ustaljeni izraz dobrodošlice u kuću domaćina.

Tokom posete Srbije, imate mogućnost da vidite njene najlepše i najatraktivnije znamenitosti, kao što su Beogradska tvrđava, Niška tvrđava, Palićko jezero, Narodni muzej, Beogradski zološki vrt i jos mnogo toga.

Srpski dinar je zvanična valuta Republike Srbije.