Turska

Znamenitosti

Turska lira je zvanična valuta Republike Turske i Turske republike Severni Kipar.

Najpoznatije piće koje se iz Turske proširilo Evropom i svetom je kafa.

Ćevapi potiču iz Turske.

U Turskoj se mnogo više pije čaj od kafe, tradicionalni crni čaj dobro je poznato piće kojim Turci izražavaju dobrodošlicu brojnim turistima.

Pamukkale (turski za “Pamučna palata”) je atraktivan prirodni kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija.

Islam je glavna religija Turske. Muslimani se mole pet puta na dan, u zoru, u podne, posle podne, pred zalazak sunca i uveče. Tačno vreme molitve možete pročitati svakog dana u lokalnim novinama. Iz tog razloga, u svakom gradu postoji turska džamija.

Turska je mediteranska zemlja neopisivih prirodnih lepota, kulturnog i duhovnog bogatstva, tradicije, gostoljubivih domaćina i raskošne turističke infrastrukture.

U Turskoj možete uživati u folkloru, a takođe ne propustite čarobnu igru derviša i trbušne plesačice.

Osnova turske kuhinje su žitarice (pirinač i pšenica) i povrće. Svaka kategorija jela ima bar jedan ili dva od ovih osnovnih sastojaka. Takođe je izraženo bogatstvo voća, kao i ribe i mesa. Probajte turski burek, kebab, dolme ili poslastice poput ratluka ili baklave.

Istanbula je glavni grad turske i on je jedini grad na svetu koji leži na dva kontinenta (Evropa i Azija).

U Turskoj veoma ozbiljno shvataju obedovanje. Nezamislivo je da članovi domaćinstva jedu sami ili usput, na ulici, dok ostali jedu kod kuće. Običaj je da svi zajedno jedu tri puta tokom dana.